Duvar kağıtları evlerin dekorasyonuna fark katar ancak temizlemesi, duvar kadar kolay değildir. Aşağıdaki yöntemleri uygulayarak duvar kağıdını temizleyebilirsiniz.Dekoratif sunumun bir parçası olarak kullanmaya iyice alıştığımız duvar kağıtları, son günlerde yaygınlaştıkça akla temizliği ve silinmesi ile ilgili birçok soru gelmektedir. Renk renk, desen desen seçtiğiniz duvar kağıtlarıyla evinize farklı bir hava katmayı başardıysanız arada yapacağınız silme işlemiyle bu güzelliği ilk günkü yeniliğinde koruyabilirsiniz. Duvar Kağıdı Nasıl Silinir.
Evinizin çeşitli bölümlerinde kullandığınız duvar kağıtlarının temizliğini silerek yapmanız mümkündür. Ancak bunun için duvar kağıdının silinebilir özellikte olması şarttır. Aksi halde silinme özelliği bulunmayan duvar kağıtlarını silerek yırtılmalarına neden olabilirsiniz.
Duvar kağıtlarının silinmesi aşamasında fazla kimyasal içerikli deterjan kullanmamaya özen gösterin. Çamaşır suyu ne kadar kaliteli olursa olsun uzun vadede duvar kağıtlarına zarar vereceğinden tavsiye edilmez. Onun yerine arap sabunu kullanabilirsiniz.
Duvar kağıtlarının üzerine çıkarılması gereken lekeler varsa karbonatlı su ile silmeniz sorunun çözümü için yeterli olacaktır.
Silerken yumuşak formda bir bez, mikrofiber özellikli bir bez ya da yumuşak bir süngerden faydalanabilirsiniz.
Duvar kağıtlarını silerken sert hareketlerle silmek yerine olabildiğince nazik hareketlerle silmeye çalışın. Her üründe olduğu gibi duvar kağıtlarında da kullanılmaktan kaynaklı bir yıpranma oluşur. Yapacağınız sert hareketler, duvar kağıtlarının yırtılmasına neden olur.
Arap sabunu ya da karbonatınız yoksa az miktarda bulaşık deterjanı da kullanabilirsiniz. Bir kova ılık suyun içine bir çay kaşığı bulaşık deterjanı ekleyerek duvar kağıtlarını silebilirsiniz. Arkasından ılık suyla bir kez de durulama yaparak duvar kağıtlarınızı ilk günkü görünümüne kavuşturabilirsiniz.
1. Elektrik süpürgesi
Duvar kağıdını temizlemenin en basit yollarından biri elektrik süpürgesidir. Elektrikli süpürgenin başlığına yumuşak bir fırça takın. Duvar kağıdınızı yukarıdan aşağıya doğru süpürerek temizleyin. Bu işlemi yapmadan önce bir sopanın ucuna toz bezini koyun ve duvarlara sürün. Duvar kağıdınızın nasıl tozlandığına inanamayacaksınız. Eleketrik süpürgesiyle süpürmeniz ise bu tozlardan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
2. Hamur
Narin duvar kağıdı veya lekelenmiş duvar kağıdını temizlemek kolay değildir. Silmek isterseniz, duvar kağıdı zarar görebilir. Bunun yerine boya mağazalarında satılan duvar kağıdı hamuru alabilirsiniz. Bu hamuru top haline getirerek elinize alın. ve Duvarınız üzerinde elinizle gezdirin. Hamur kirlenirken, duvar kağıtlarınızın tertemiz olduğunu göreceksiniz. Tüm duvar kağıtlarını bu şekilde temizleyebilirsiniz.
3. Silme
Duvar kağıtlarını temizlemek için silme veya yıkama yöntemini kullanabilirsiniz. Ancak bunun için duvar kağıdınızın silinebilir veya yıkanabilir olduğundan emin olun. Eğer duvar kağıdınız yıkanabilir değilse, su ve deterjan değdiğinde kolayla yıpranabilir. Bunun için duvar kağıdının bir ucuna içinde deterjan bulunan bir karışımı duvar kağıdına püskürtün. Eğer duvar kağıdı koyulaşırsa veya sıvıyı emdiğini görürseniz, o zaman duvar kağıdınızın yıkanabilir olmadığını anlayacaksanız. Kesinlikle su ve deterjan ile duvar kağıdızı silmeyin veya yıkamayın. Bu durumda hamuru kullanmanızı öneriyoruz.
4. Süngerle silme
Özellikle mutfaklarda bulunan duvar kağıtları, yağ ve buhar sebebiyle inatçı kirlere dönüşür. toz gibi kolay temizlenemez. Mutfaklara genellikle su geçirmek duvar kağıtları konulur. Bu alandaki duvar kağıtlarını temizlemek için sıvı deterjan ve su karışımı hazırlayın. Bir sürgerle duvar kağıtlarınızı temizleyin. Temizlemeyi her zaman yukarıdan aşağıya doğru yapmayı unutmayın. Süngerin çok ıslak olmamasına dikkat edin. Duvar kağıtlarının aralarına su sızabilirlir. Bu durumda silme işleminin hemen ardından kağıt havlu ile duvar kağıdında kalan fazla sıvıyı kurulayın. Eğer kirler süngerle çıkmıyorsa bir fırça ile bu temizleme işlemini de yapabilirsiniz.